8. 3. 2009

Vyhlídkový let nad ostrovem Hvar

Je to opravdu mimořádný a nezapomenutelný zážitek vidět z ptačí perspektivy hvarská města s jejich památkami, vesnice a maličké osady, klikatící se silnice a prašné cesty, zátoky s krásnými plážemi, ostrovy i malé ostrůvky a modrou hladinu moře, kam jen oko dohlédne.

Jak vypadá ostrov Hvar z výšky můžete vidět na našich obrázcích, které jsme pořídili 27. srpna 2008. Ale ruku na srdce: není nad vlastní prožitek!

Sportovní letiště Aeroklubu Faros se nachází na Starigradském polji východně od Starého Gradu, na katastru obce Vrbanj. Přístup je možný přímo ze Starého gradu, ale místní doporučují odbočit z hlavní silnice Stari grad – Jelsa směrem na Basinu a pak se dát na první křižovatce doleva k západu. V přehledné rovině Starigradského polje jej nelze minout, protože zaparkovaná letadla jsou z dálky vidět. Případní zájemci o let by se neměli nechat odradit vzhledem letištní budovy, jíž nejlépe charakterizuje slovo „bouda“. Důležitější jsou letadla a vzhledem k tomu, že my jsme přežili a ani v tisku se napsalo o žádném leteckém neštěstí na Hvaru, lze soudit, že jsou v pořádku.

Vyhlídkové lety tu v loňském roce pořádal Aero-team Mravinac. Do malého letadla Cessna se vešli 3 pasažéři a pilot. V nabídce byly dvě varianty. Ta kratší, 15-minutová měla na programu let nad Starým Gradem, poloostrovem Kabal a okruhem zpět až nad Vrbosku a Jelsu. Stála 600 kun (dohromady pro maximálně 3 osoby v letadle).

My jsme bez váhání zvolili tu delší variantu na 30 minut, která navíc zahrnovala přelet na jižní pobřeží. Z letiště jsme letěli k západu nad Starigradským poljem s krásně patrnou původní řeckou parcelací půdy (viz článek: Starigradská kulturní památka na seznamu UNESCO), nad Starým Gradem a nad jižními zátokami poloostrova Kabal. Museli jsme uznat, že krása hlubokého a členitého Starigradského zálivu vynikne až při pohledu z výšky. Pak se letadlo stočilo k jihozápadu, vystoupalo nad kopce a přeletělo pustou vnitrozemskou krajinou do města Hvaru. Dole pod námi jsme rozeznali vesnici Brusje (viz Výlety ze Starého Gradu) a v dálce charakteristickou homoli vrcholku nejvyšší hory ostrova (Sveti Nikola, 628 m). Ve Hvaru udělal pilot krásnou otočku nad městem a nad Paklenými ostrovy. Následovala krásná část letu podél jižního pobřeží přes Milnu, Sv. Nedjelju, Ivan Dolac až do Zavaly. Cestou jsme poznávali jednotlivá oblíbená místa, zátoky, pláže i pěšinky. V Zavale jsme další otočkou nad mořem nabrali výšku a přehoupli se přes horský hřeben. Pak už se pod námi objevila Jelsa, která z letadla působí ještě větší a hned nato Vrboska, tentokrát ještě malebnější. Naše poslední přímořské pohledy patřily zátokám v okolí Basiny, odkud následoval rychlý návrat na letiště.

Výlet to nebyl právě levný - 1100 kun, ale okamžitě jsme se rozhodli jej za rok zopakovat.


Fotografie
Letiště Aeroklubu Faros
Letiště Aeroklubu Faros
Letištní budova
Letištní budova
Nastupujeme
Nastupujeme
Stari Grad
Stari Grad
Stari Grad
Stari Grad
Hotel Arkada
Hotel Arkada
Zátoka Zavala
Zátoka Zavala
Jižní zátoky Kabalu
Jižní zátoky Kabalu
Zátoky polostrova Kabal
Zátoky polostrova Kabal
Zátoka Lučišće u Brusje
Zátoka Lučišće u Brusje
Brusje
Brusje
Milna
Milna
Hvar
Hvar
Pevnost Španjol nad Hvarem
Pevnost Španjol nad Hvarem
Hvar
Hvar
Další zprávy