25. 3. 2019

Nejvýznamnější pěstitelé a producenti vína na Hvaru

Vina Tomić, Jelsa

Za úspěchy firmy stojí Andro Tomić, který je dnes legendární postavou hvarského vinařství. Poté, co působil dvacet let jako vinařský odborník ve Francii a dalších zemích, vrátil se před 26 lety na rodný ostrov s úmyslem vyrábět víno a dokázat, že plavac mali a další mohou ve světě konkurovat nejrenomovanějším odrůdám. Založil firmu "Bastijana" a navázal tak na rodinnou tradici dlouhou 150 let. Má své vinohrady (celkem 10 hektarů) na Starigradském polji, v okolí Jelsy a v zátoce Vira u Hvar.

Produkuje kromě špičkových přívlastkových suchých vín, jako je bílý "Pošip" (pošip) a z červených "Plavac Mali" (plavac mali) , "Veliki Plavac Mali" (plavac mali) a "Caplar" (z odrůd plavac mali a cabernet sauvignon), dále jakostní suchá vína, například bílé víno "Beleca" (z odrůdy bogdanuša a pošip), růžové víno "Opolo Nobile" (plavac mali) a červený "Plavac", ze stolních vín červené suché víno "Sv. Klement" (z odrůd cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) pěstovaný na vinicích na ostrově Sv. Klement (Pakleni otoci). Dezertní vína zastupuje "Prošek Hektorovich" (pošip, maraština, prč, muškat žuti) a přívlastkový "Prošek Moro" z přezrálých a seschlých hroznů odrůdy plavac mali zrající v barrique sudech po dva roky.

Andro Tomić vybudoval v zátoce Mina (poblíž hotelu Hvar) v Jelse moderní reprezentativní prostory s vinným sklepem a vinárnou "Triklinij", podle římského triclinium, jak Římané nazývali místnost pro pořádání hostin a přijímání hostů. Zde se konají komentované degustace všech produktů. Je to místo, kde se "víno pije po hodinách, ne po litrech" (pije se na ure, ne na litre), jak zní heslo rodiny Tomić.

Informace: Vina Tomić

Vina Carić, Vrboska

Největším klenotem vinařství Carić jsou špičková přívlastková vína "Plovac Ploški" a "Plovac Ploški Barrique" odrůdy plavac mali, která pocházejí z vinic na strmém jižním pobřeží zvaném Plaže (Zavala a Ivan Dolac). Vinice na Starigradském polji poskytují hlavně jakostní bílá vína "Bogdanjuša" (bogdanuša) a "Cesarica" (maraština a kuč), také bílé stolní víno "Carić". Terasovité vinohrady s odrůdou plavac mali kolem vesnice Svirće zase dávají jakostní růžové víno "Rosé Marino", jakostní červené víno "Jubo´v" a červené stolní víno "Carić". Vinařství produkuje také jakostní mladé víno z odrůdy plavac mali nazvané "Mlodo", které se začíná prodávat 24. listopadu.

Všechna vína lze ochutnat a koupit v konobě "Vina Carić" na nábřeží u druhého mostu ve Vrbosce.

Informace: Vína Carić

Zlatan Otok, Sveta Nedjelja

Zakladatelem rodinného vinařství je Zlatan Plenković, jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších chorvatských vinařů. Má velké zásluhy o zviditelnění Chorvatska jako významného vinařského regionu a propagaci hvarských vín ve světě. Dvakrát byl vyhlášen "Vinařem roku" a jeho vína získala více než stovku cen, medailí a titulů v prestižních chorvatských i evropských soutěžích. Zemřel v roce 2016, ale jeho rodina dál pokračuje ve vinařském podnikání. Firma má ve znaku borovici, která roste na ostrůvku u mysu ve Sv. Nedjelji. Produkuje kolem 900 000 lahví ročně.

Vinohrady se rozprostírají na slunných jižních svazích ostrova Hvaru, od Milny u Hvaru, přes Sv. Nedjelju (plavac mali) až po Zavalu (plavac mali, pošip, bodanuša), na svazích pohoří Biokovou u Bašky Vody (plavac mali, crljenak, pošip aj.) a u Šibeniku (plavac mali, babić, pošip aj.). Červená přívlastková vína odrůdy plavac mali "Zlatan Plavac" a "Zlatan Plavac Barrique" jsou nejoceňovanějšími chorvatskými víny vůbec. Mezi bílými víny kraluje "Zlatan Pošip" odrůdy pošip, rovněž laureát řady ocenění. Vinařství nabízí dále červená vína "Zlatan Babić" (babić), "Zlatan Crljenak" (kaštelanski crljenak), "Zlatan Plavac Šibenik" (plavac mali), "Zlatan Plavac Makarska" (plavac mali), "Zlatan Ostatak Bure" (plavac mali, syrah a merlot) aj.; z bílých vín "Zlatan Bogdanuša" (bogdanuša), "Zlatan Otok" (bogdanuša, prč, mekuja a cetinka) a "Zlatan Hvar" (pošip, maraština a bodanuša); z dezertních vín "Zlatan Prošek" (plavac mali).

Firmě "Zlatan Otok" patří také jachtařský přístav ve Sv. Nedjelji "Marina Bilo Idro" se stejnojmennou restaurací, kde lze ochutnat nejen výše zmíněná vína, ale také rybí speciality a plody moře. Pro zájemce se pořádají degustace.

Informace: Zlatan otok

Poljoprivredna zadruga Svirče (PZ Svrirče), Svirče

Zemědělské družstvo má 88 členů a přibližně stejný počet spolupracovníků, kteří hospodaří na celkem 120 hektarech půdy, především na jižním pobřeží a ve vnitrozemí v okolí Svirče.

Největší chloubou družstva jsou ekologické produkty - červená přívlastková vína odrůdy plavac mali "Ivan Dolac" a "Ivan Dolac Barrique", která mají na svém kontě řadu ocenění. Jak název napovídá, pocházejí z vinic v okolí vesnice Ivan Dolac (v pásu Jagodna - Ivan Dolac - Medvid Bad), které se v prudkém terénu šplhají až do výšky 300 metrů. Další špičkové víno "Mediterano Plavac" má svůj domov ve vnitrozemí, v okolí Svirče. Jakostní vína zastupují červená vína "Plavac", "Plavac Hvar" a "Plavac Reserva" (všechny odrůdy plavac mali), bílá vína pak "Pošip" (odrůdy pošip), "Pošip De Luxe" (pošip z jižní oblasti), "Bogdanuša" (odrůdy bogdanuša z oblasti Stari Grad - Jelsa), "Svirće Hvar" (bogdanuša, trbljan, parč, toscano), růžová vína "Opolo" (plavac mali) z okolí Svirče a dezertní "Prošek For" ("For" znamená ve hvarském nářečí "Hvar").

V Jelse a Starém Gradu jsou v letní sezóně jsou turistům k dispozici vinotéky PZ Svirće, které nabízejí lahvová i stáčená vína.

Družstvo uzavřelo dlouhodobou smlouvu o spolupráci s velkým výrobcem alkoholických a nealkoholických nápojů "Badel 1962" v oblasti zpracování a distribuce.

Informace: PZ Svrirče

Vina Ahearne, Vrisnik

Jo Ahearne je Angličanka, která si zamilovala ostrov Hvar a ve Sv. Nedjelji našla nový domov. První vína pod vlastní značkou "Ahearne" vyrobila v roce 2014 v pronajatých prostorách u vinaře Andro Tomiće. Pak si pořídila sklep ve Sv. Nedjelji, ale ten brzy nestačil rostoucí produkci. Nyní působí ve Vrisniku a její vína si kvalitou získala respekt i u konkurence.

Před příchodem na Hvar působila jako vinařský odborník po celém světě, mimo jiné jedenáct let v proslulých vinařstvích Hardy’s, Jacob´s Creek a Charles Melton Wines v Austrálii, kde také v roce 2008 získala titul "Master of Wine" (na světě jsou necelé čtyři stovky nositelů tohoto titulu).

Vinařka nevlastní žádné vinice - všechnu vinnou révu kupuje od místních pěstitelů. Vyrábí bílá vína "Wild Skins Hvar" (pošip, bogdanuša a kuč) a "Pošip Hvar" (pošip), růžové víno "Rosina" (neobvykle z odrůdy drnekuša) a červené "Plavac Mali South Side Hvar" (plavac mali).

Informace: Vina Ahearne

Vina Duboković, Jelsa

Rodinné vinařství v čelem s Ivem Dubokovićem si získalo renomé mimořádně kvalitními víny, které však produkuje ve velmi malém množství. Je jedním z osmi členů sdružení Grand Cro - Premium Croatian Wine Estates, který má za cíl posílení vinařské kultury a propagaci chorvatských vín (informace: Grand Cro).

Logo firmy představuje spojení písmene "D" jako Duboković a obrázku tuleně středomořského (Monachus monachus)- druhu mořského savce, který kdysi žil na těžko přístupných místech jadranských ostrovů a nyní je ohrožen vyhynutím. Z chorvatského pojmenování pro tuleně středomořského - sredozemna medvjedica (středomořská medvědice) vznikl i místní název pro zátoku Zagon - Medvid Bad, ležící na poloviční vzdálenosti mezi Ivan Dolcem a Zavalou, kde prý tuleň žil do roku 1963 v podmořské jeskyni. Vinice u Medvid Badu patří k nejcennějším lokalitám vinařství, další se nacházejí v okolí vesnice Pitve. Zbytek potřeby vinné révy firma pokrývá nákupem od osvědčených místních vinařů.

Originální názvy jednotlivých vín skrývají i zajímavé příběhy:
"2718" (plavac mali) s podtitulkem "hodin slunce v láhvi" (sati sunca u boci), číslovka tedy znamená počet hodin slunečního svitu za rok, jemuž je vinná réva vystavena;
"Medvid" (plavac mali) - barrique víno "Medvěd" z vinic u Medvid Badu;
"Medvjedica" (plavac mali) - víno "Medvědice" z vinic u Medvid Badu;
"Laganini" (drnekuša) - červené víno z okolí Svirće (Lagano znamená "pomalu");
"Prije 6009 Godina" (plavac mali) - název "Před 6009 lety" je inspirován nejstarším vyobrazením lodě s plachtou nalezeném na střepu keramické nádboby v jeskyni Grapčeva špilja u Humacu;
"Moja B" (bogdanjuša) - bílé víno "Moje Bogdanjuša";
"Moja M" (maraština) - bílé víno "Moje Maraština";
"Moj otok" (maraština, bogdanuša, parč a kuč) - bílé víno "Můj ostrov";
"Prvni Poljubac" - lehký prošek "První polibek" ze zralých plodů bobulí odrůdy maraština, bogdanuša, parč a kuč;
"Don Petar" - silný prošek z odrůdy plavac mali;
"No. 11" (plavac mali) - suché růžové víno se stalo posledním členem jedenáctky (jako ve fotbale) - nabídky vín Duboković.

Informace: Vina Duboković

Vinarija Huljić, Jelsa

Rodina Huljić, patřící k nejstarším vinařským rodinám na ostrově, se zabývá pěstováním a výrobou vína již po šest generací. Nyní rodinnou firmu řídí Teo Hlujić, který hned po studiích koupil vinohrad v zátoce Sv. Lukáše (Uvala Svetog Luke) u Jelsy, zmodernizoval vinný sklep a v roce 1993 začal vyrábět vlastní víno. O deset let později otevřel blízko centra Jelsy restauraci "Konoba Huljić" s hvarskými specialitami a vinotéku, kde lze všechny vína ochutnat a koupit.

Zajímavostí nabídky jsou vína z téměř zapomenutých odrůd bílého vína - palaruša a mekuja. Odrůdy palaruša se na Hvaru vyskytuje jen dvě stě keřů a Teo Huljić ročně produkuje pouhou stovku lahví. Mekuja bývala dříve častěji pěstovaná, ale dnes je to velmi vzácná odrůda. Na Hvaru jí roste dva až tři tisíce keřů a vinařství nabízí omezené množstí čtyři sta lahví ročně. Jednodruhová vína "Palaruša" a "Mekuja" jsou k dostání výhradně ve vinotéce Huljić. Stejně jako u ostatních hvarských vinařů nemůže v nabídce chybět víno odrůdy plavac mali, v tomto případě "Plamen" z oblasti strmých svahů jižního pobřeží (Ivan Dolac, Medvid Bad), a pošip - "Pošip". Širší je výběr směsných vín: z bílých "Maestral" (parč, bogdanjuša, pošip a maraština) a "Kap Sunca" (parč a bogdanuša), z červených "Global" (cabernet sauvignon, merlot a plavac mali).

Informace: Vinarija Huljić

Vina Pinjata, Vrboska

Malé vinařství Pinjata provozuje rodina Gabelić, která obhospodařuje vinohrady na Starigradském polji. Zaměřuje se na pěstování dvou bílých odrůd (bogdanuša a parč) a jedné červené (plavac mali), a proto je přehled produkce poměrně jednoduchý: "Plavac", "Bogdanjuša", "Parč" a "Rose" (plavac mali).

Rodina již pátou generaci obývá starý kamenný dům v sousedství nejvýraznější stavby Vrbosky, kostela Panny Marie zvaného "Tvrdjava" (pevnost), kde se nachází nejen rodinné sídlo a vinný sklep, ale i "Konoba Pinjata" s nabídkou vlastních vín a hvarských specialit.

Informace: Vina Pinjata

Vinarija Vujnović, Sućuraj

Vinařství Vujnović je jediné z desítky reprezentantů hvarských producentů vína, které hospodaří na opačném konci ostrova - na úplném východě, v oblasti Sućuraje.

V rodinné vinařské tradici nyní pokračuje Vjekoslav Vujnović. K jeho úspěchům patří znovuobjevení odrůdy prč, která koncem minulého století téměř zanikla. Historické prameny informují, že se tu tato odrůda pěstovala ve velkém a víno se vozilo až do Vídně. Divoce rostoucí keříky našel na zarostlých opuštěných vinohradech a díky starostlivé péči jich nyní má na devět tisíc. Z bílých vín kromě vína "Prč" vyrábí "Pošip" (pošip), "Oka Vina" (prč, bogdanuša a mekuja), z červených vín "Ivan Dolac Barrique" (plavac mali) a "Plame" (plavac mali).

Vinařství provozuje rodinnou restauraci "Buffet Pizzeria Guido", která stojí na nábřeží proti trajektovému přístavu. Komě pizzy a dalmatských specialit lze ochutnat i celý sortiment vyráběných vín. Součástí je vinotéka sloužící k prezentaci a degustaci vín. Jméno Vujnović nese i ateliér nabízející suvenýry a obrazy s motivy Sućuraje a středomoří.

Informace: Vinarija Vujnović

Vinarija Braća Plančić, Vrbanj

Letos to bude sto let, co se rod Plančićů začal věnovat vinařství. V roce 2007 se firma "Plančić" rozhodla, že již nebude vinnou révu vykupovat od pěstitelů, ale vybuduje si vlastní vinohrad - největší ve Středomoří. Získala koncesi na půdu ve vlastnictví státu o rozloze 261 hektarů (obec Poljica, východně od Jelsy), kde plánovala zasadit 1,6 milionu keřů vinné révy. Z projektu v hodnotě 150 milionů kun stihla však rekultivovat a osadit jen 30 hekatrů, když se v důsledku drahých úvěrů dostavily první finanční problémy. Kvůli dluhům příšla o většinový podíl ve společnosti a firmu převzala pojišťovna "Croatia Lloyd", která ji v roce 2015 prodala splitské firmě "Jadran Kapital". Ta prostřednictvím firmy "Hvar Hills" pokračuje v hospodaření na bývalém vinohradu Plančićů (podrobněji níže).

Bratři Plančićové mezitím založili novou firmu "Braća Plančić" a snaží se o návrat mezi nejlepší vína ostrova Hvaru.

Plančićové nyní produkují víno ze sedmi hektarů vlastních vinohradů a z pěti hektarů od spolupracujících vinařů, celkem 75 tisíc lahví, z toho třicet procent bílého vina. Jsou to tradiční hvarské odrůdy plavac mali (červená vína "Plavac Mali" a "Pharos Reserva", růžové víno "Pharos Opol"), bogdanuša ("Bogdanuša"), drnekuša ("Dernekuša"), parč, kuč a mekuja. Z těchto odrůd také vznikají směsi, např. "Ager" (bogdanuša a prč) a "Pharos Grand Cru" (plavac mali a drnekuša). V sídle firmy, ve Vrbanji, je možno vína ochutnat i koupit.

Informace: Braća Plančić

Hvar Hills, Vrbanj

Vinařství "Hvar Hills" vlastní splitská firma "Jadran Kapital" patřící rodině Jeličić-Purko, je to tedy ta společnost, která v roce 2015 převzala výše zmíněný projekt bratří Plančićů. Na třiceti hektarech na lokalitě u Zastražišće pěstuje z osmdesáti procent odrůdu plavac mali a z dvaceti odrůdu bogdanuša. O celý proces se starají najatí vinařští odborníci a již se dostavily první úspěchy na zahraničních soutěžích. Firma se chce orientovat převážně na vývoz, plánuje postavit moderní výrobní provoz a dále investovat.

Hlavními produkty této nejnovější značky na Hvaru jsou přívlastková suchá červená vína "Plavac Mali Maior Rizerva" a "Pharos Maximvs" z odrůdy plavac mali. Sortiment dále doplňuje stolní červené víno "Rinfuza" (plavac mali) a prošek "Prošek Risus".

Vinařství "Hvar Hills" otevřelo v roce 2017 ve Splitu vinotéku, která se nachází blízko centra v ulici Kralja Zvonimira 65a.

Informace: Hvar Hills


Zdroj informací:

Fotografie
Jižní svahy Hvaru
Jižní svahy Hvaru
Sveta Nedjelja
Sveta Nedjelja
Vinobraní ve Sv. Nedjelji
Vinobraní ve Sv. Nedjelji
Borovice ve Sv. Nedjelji
Borovice ve Sv. Nedjelji
Ivan Dolac
Ivan Dolac
Zátoka Zagon - Medvid Bad
Zátoka Zagon - Medvid Bad
Jelsa
Jelsa
Svirče
Svirče
Vinice pod horou Sv. Nikola
Vinice pod horou Sv. Nikola
Další zprávy