8. 1. 2019

Historický hotel Palace ve Hvaru dostane nový vzhled i jméno

Hotel Palace patří k hlavním symbolům města Hvaru. Nachází se v centrální poloze u městského přístavu, v těsném sousedství ústředního náměstí zvaného Pjaca. Jeho protějšek tvoří monumentální budova Arzenálu z přelomu 16. a 17. století. Na místě hotelu stál Knížecí palác, sídlo benátského místodržícího z počátku 14. století, který měl čtyři obranné věže a z jižní strany průčelí. Palác vyhořel při tureckém útoku v roce 1571 a jeho připomínkou zůstala jen později přestavěná hranolová Hodinová věž. Již koncem 16. století byl na stejném místě postaven nový palác a svému účelu sloužil až do pádu Benátské republiky v roce 1797.

Součástí knížecího sídla byla i půvabná městská lodžie, která je dodnes jednou z nejvýraznějších staveb města Hvaru. Začátkem 17. století ji postavil korčulský mistr Bokanić ve stylu pozdní renesance půvabnou, ale svou dnešní podobu při obnovovacích pracích v 18. století. Po dlouhá léta se mělo zato, že architektem lodžie byl velký veronský stavitel Girolamo Sanmicheli. V nové době pak bylo prokázáno, že lodžie byla postavena později, až po odchodu Sanmicheliho z Hvaru, a jejím stavitelem byl dalmatský mistr.

Na přelomu 19. a 20. století byl zchátralý komplex někdejšího paláce zcela zbořen a na jeho místě byl hned nato postaven Léčebný dům císařovny Alžběty (Liječilišni hotel Carice Elizabete, Cur-Hotel Kaiserin Elisabeth), který nesl jméno tehdy oblíbené rakouské císařovny Alžběty, známé jako Sissi. Císařovna byla sponzorkou a patronkou tohoto prvního hvarského hotelu (více informací najdete v článku: Sto padesát let turistické tradice ve Hvaru). Pro zachování historické kontinuity ponese její jméno i obnovený pětihvězdičkový hotel – bude se jmenovat Palace Elisabeth Hvar Heritage Hotel. S otevřením hotelu se počítá na sezónu 2019.

Komplexní obnova tohoto hotelu je klíčovou investicí nové strategie hotelové společnosti, která se výrazněji zaměřuje na movitější klientelu a na budování luxusnějších hotelových kapacit. Dosavadních 73 pokojů nahradí 45 luxusních pokojů a suitů, značně větších než ty původní.

Návštěvnický komfort zvýší i nový vnitřní bazén, luxusní spa a dvě terasy, z nichž jedna, umístěná na střeše historické lodžie, bude opět sloužit restauraci San Marco. Gastronomický zážitek s originálními specialitami místní kuchyně ještě umocní jedinečná vyhlídka na historické jádro města s dominantou katedrály sv. Štěpána, na živé nábřeží, starý přístav a blízké ostrovy rozeseté v moři (Pakleni otoci).

Hotel nadchne své návštěvníky nejen zvláštním půvabem minulosti, autentickou středomořskou atmosférou a exkluzivní lokalitou uprostřed historického města, kde se prolíná architektura gotiky a renesance, ale i širokou paletou moderních luxusních služeb, na něž jsou zvyklí v hotelech nejvyšší cenové kategorie.


Zdroj informací:
Fotografie
Hotel Palace
Hotel Palace
Náměstí sv. Štěpána
Nám. sv. Štěpána
Městská Lodžie
Městská Lodžie
Další zprávy