19. 5. 2009

Návštěva rybářského muzea ve Vrbosce

Malebné městečko Vrboska na Hvaru se může pochlubit nejen jedinečným opevněným kostelem, který v těžkých dobách poskytoval bezpečný úkryt prakticky celé obci, několika originály italských mistrů jako je např. Veronese či Bassano v kostele sv. Vavřince, můstky přes úzký záliv, které tolik připomínají ty proslulé mosty v Benátkách, ale i mimořádným Rybářským muzeem ( Ribarski muzej Vrboska), jedním z mála muzeí tohoto zaměření, která můžeme v Dalmácii najít.

Muzeum bylo založeno v roce 1972 díky iniciativě Střediska pro ochranu kulturního dědictví ostrova Hvaru. Nemenší podíl na jeho vzniku měli však i místní občané – vesměs členové starých rybářských rodin, kteří muzeu věnovali většinu jeho exponátů. Muzeum je umístěno v domě přímo na nábřeží v samém centru Vrbosky.

Vrboska byla v minulosti téměř výlučně rybářskou vesnicí, kde rybolov byl nejdominantnějším zaměstnáním mužů. Ve Vrbosce byla již koncem 19. století založena továrna na zpracování ryb a bylo ironií osudu, že v tom roce, kdy vzniklo ve Vrbosce rybářské muzeum, ukončila tato továrna provoz.

Dnes poskytuje muzeum celkem komplexní obraz rozvoje rybářství na ostrově Hvaru a obsahuje předměty z období od druhé poloviny 19. století do 70. let 20. století. Vystavené předměty prezentují historickou rybářskou techniku a rybářské náčiní starého způsobu rybolovu pomocí světla z z hořícího dřeva až po nejmodernější rybolovné techniky. Vystaveny jsou tu nejrůznější typy svítilen, např. světla pro lov malých tzv. modrých ryb, které se lovily v letních nocích, kdy nesvítí měsíc. Tyto exponáty jsou velmi zajímavé, jsou mezi nimi např. i borové louče, které zapálené na lodi vábily ohromná hejna ryb. Tak se až do konce 19. století lovily především sardele a makrely. Nechybějí však ani svítilny acetylenové, petrolejové a další.

Mezi exponáty jsou i nejrůznější typy rybářských sítí, proutěné vrše, kotvy, udice, kormidla, různé nástroje apod. Že nezbytným doprovodným řemeslem při rybolovu bylo bednářství, resp. výroba sudů a soudků, do nichž se ukládaly nasolené ryby, dokazují i zdejší exponáty charakteristické pro toto řemeslo. Právě nasolené ryby napěchované do sudů byly nejžádanějším obchodním artiklem. Pro Benátčany, ale i pro obyvatele celého přímoří jadranského byly solené ryby z Jadranu pochoutkou, ale především jednou ze základních potravin po celá staletí.

Muzeum se skládá ze dvou větších místností a jedné malé, v níž lze vidět rekonstruovanou kuchyň zdejší rybářské a zemědělské rodiny. Je současně pěknou ukázkou tradičního způsobu života obyvatel ostrova Hvaru v minulosti, kdy se vařilo na otevřeném ohništi. Kuchyň dokresluje i původní hvarské ženské a mužské oblečení.

Technicky zajímavý je mechanický stroj na zavírání rybích konzerv, který se v místní továrně používal až do její likvidace, dále nástroje pro ruční zavírání konzerv, nástroje používané při čištění ryb aj.

Rybářskou expozici doplňuje i menší přírodovědná sbírka, jejíž exponáty jsou umístěny v prosklených vitrínách a na zdech. Lze vidět preparované ryby, kraby, langusty, mořské želvy, ježky, lastury mlžů a plžů atd. Z ryb největší pozornost upoutává měsíčník ( bucanj), z mlžů pak velké lastury kyjovky šupinaté ( plemenita periska), která představuje největší druh na Jadranu, dorůstající délky až 100 cm.

Dále si lze prohlédnout mapu letního a zimního rybolovu na Hvaru, dobové fotografie a písemné doklady, především lodní deníky z 19. století (jsou psány italsky).

Naše turisty jistě potěší tištěný průvodce s popisem jednotlivých exponátů, který i v češtině bezplatně zapůjčuje pracovník muzea.

Otevírací doba je od 9:30 do 12:00 hod. a od 18:00 do 20:00 hod. Ve středu odpoledne je zavřeno.

A koho kulturní zážitek příliš unaví, může se občerstvit v blízké restauraci Škojić. Zdejší pizza, masové i rybí speciality jsou vyhlášené široko daleko!

Zdroj informací:
Fotografie
Rybářské muzeum ve Vrbosce
Rybářské muzeum
Svítilny
Svítilny
Vitrína se zoologickou sbírkou
Vitrína se sbírkou
Rybářské vybavení
Rybářské vybavení
Měsíčník svítivý
Měsíčník svítivý
Vrše
Vrše
Rybářská kuchyň
Rybářská kuchyň
Lastury kyjovky
Lastury kyjovky
Rybářské podběráky
Rybářské podběráky
Další zprávy